RSS
5 Apr 2012

Klein nieuws om blij van te worden

Author: Laura Wismans | Filed under: Datajournalistiek

Datajournalistiek is een schitterende manier om achter nieuws te komen dat niemand anders nog heeft uitgezocht. Groot nieuws, maar ook klein nieuws. Vandaag kwam er weer een klein nieuwtje uit de data-hoek waar ik vrolijk van werd. Niet zozeer van de inhoud (ik ben immers een vrouw), maar van het feit dat dit huis-tuin-en-keukenonderwerp anders blijkt te zitten dan je dacht. En dat je daar achter komt door naar cijfertjes te kijken.

Er is namelijk, zo vond The Economist uit, sprake van inflatie van kledingmaten. Een maat 14 is eigenlijk een maat 10 (Engels meetsysteem). Kleding met dezelfde maat is over de jaren heen groter geworden. Ja, zo kan ik het ook, slank blijven. Niet alleen in Engeland, maar ook in Amerika schijnt dit zo te zijn. De reden?

As the average person’s weight has risen over the years, fashion firms have increased the measurements of their garments, partly in the belief that women feel better (and so are more likely to buy) if they can squeeze into their old size.

Jaja, vrouwennieuws. Nou, voor mannen heb ik er ook eentje in deze categorie. Uit de koker van @Steeph van Sargasso.nl. Wat vond hij namelijk uit? Voetbal is niet meer het spel wat het geweest is. Het doel moet groter! Hij ging op zoek naar de gemiddelde lengte van dienstplichtige mannen. In 1875 (rond die tijd werd er voor het eerst gevoetbald) was de gemiddelde lengte 1,65. Het doel was in die tijd 8 yards bij 8 feet. Nu, anderhalve eeuw later is de gemiddelde lengte van jonge mannen 1,83. Als een man zijn armen in de lucht steekt, tellen de vingertoppen 27% bij de lengte op (weet Steeph uit eigen onderzoek). Dus een jonge man van 1875 reikte tot 209,5cm. Maar de moderne jonge man reikt tot 233cm. Dat is 11,2% hoger. Dus zouden het voetbaldoel eigenlijk moeten groeien naar 9 yards bij 9 feet om de moderne keeper dezelfde uitdaging te geven als die van 1875.

Geen wereldschokkende ontdekkingen, maar wel leuk data-nieuws dacht ik zo.

Leave a Reply